Готуючи виставку “Подорож героя. Останній тиждень літа”, ми дізналися чимало про те, як останні 50 років діти із різних поколінь будують свої взаємини із містом. А як його сприймають сучасні дітлахи? Аби дослідити це, Музей Міста розпочав спільний проєкт, до якого залучає молодших мешканців Львова. Результатом стане серія мап різних районів Львова, до яких діти запропонують власні маршрути та квест. 

Пілотний проєкт

Пілотною стала центральна частина міста, а першими розробниками – учні 6-8 класів школи Будокан. Для них ми підготували спеціальну програму. З допомогою спеціалістів з туризму та урбаністики, екскурсоводів, дизайнерів та розробників квестів, діти самостійно обрали топові місця, що їх мусить віднайти та побачити кожен і кожна. 

Наступне завдання — створити мапу зі своїми улюбленими місцями для однолітків з інших районів Львова чи приїжджих гостей. Тоді – спланувати квест і придумати завдання до нього.

Розвиваючи тему учасницьких практик, музей вирішив запросити дітей на роль розробників: від ідеї назви до кінцевого затвердження дизайнерського рішення. Тоді як команда проєкту виступає лише модератором процесу. 

Набір міського мандрівника  

Отже, невдовзі всі охочі матимуть змогу не лише побачити рекомендовані дітьми місця, які варто відвідати та прогулятись запропонованим маршрутом, а й пройти квест, який проведе їх до найцікавіших для дітей локацій.

Плануємо реалізувати проєкт в різних районах Львова. В такий спосіб познайомити дітей зі своїм містом, прочитати по-новому відомі пам’ятки і відкрити неочікувані альтернативні маршрути. Розробляючи почергово мапи інших районів, ми доповнимо їх питальником-квестом, в такий спосіб заохочуючи дітей подорожувати містом. Мапи доповнимо наплечником, буклетом із завданнями та іншими інструментами малих мандрівників. Такі набори розмістимо в різних районах міста через мережу бібліотек. Вони будуть доступні на безкоштовне випозичання. Згодом можна буде обрати мапу того району, який ти хочеш дослідити, і вирушити в подорож з друзями, однокласниками або батьками.

Проект сприятиме промоції районів і наголошуватиме на присутності в ньому молодших мешканців, часто непомітних своїм голосом.

Чого ми очікуємо? 

Краще зрозуміти дитяче бачення міста: що приваблює дітей у місті?

На що вони звертають увагу, чи готові включати в маршрути суб’єктивні історії та потаємні місця? Чи будуть діти достатньо відкритими, щоб розповісти про своє бачення міста, відмінне від дорослого? Чи достатньо в сучасних дітей досвіду самостійних прогулянок Львовом, щоб ділитися ним зі своїми однолітками?

Проєкт реалізовується БФ “Фонд розвитку Музею Міста у Львові” за підтримки БФ «ЗМІН фундація».